Alege inteligent


Alege inteligent
3.3 (66.67%) 3 vote[s]

alege inteligent-2Da, e foarte important ca nou-nascutul/copilul sa fie purtat, dar la fel de important e si sistemul de purtare ales! Atat pentru sanatatea purtatorului, cat si a celui purtat.
De ce sa nu alegem un marsupiu “tip chilot”:

1.    Puntea nu sprijina copilul de la genunchi pana la genunchi, astfel el parca atarna in marsupiu si pozitia anatomica, sanatoasa  de M nu se poate realiza. Presiunea este mare pe articulatia soldului si oasele pubiene (pozitia  bun ar fi ceea de “broscuta”: genunchi pozitionati mai sus decat soldul copilului, fundul cade in material, in forma M, pozitia naturala in care stau nou nascutii).
2.    Panoul central este rigid, nu se muleaza pe spatele copilului si nu e flexibil, astfel nu permite curbura de C al spatelui (pozitia naturala in care stau nou-nascutii). Lungimea panoului variaza de la marsupiu la marsupiu dar trebuie sa sustina atat gatul cat si capul copilului (mai ales al nou nascutului). In marsupiile neergonomice acest lucru nu se realizeaza, nou nascutul e fortat sa-si tina spatele drept, nu cuprind intregul spate si nu-l sustin ferm, un nou nascut poate chiar aluneca in interioriul marsupiului! In vederea unei dezvoltari armonioase e nevoie ca spatele copilului sa fie sustinut ferm, tensionat uniform si curbat anatomic.
alege inteligent-13.    In pozitia verticala intreaga greutate a copilului cade pe coloana, dar inainte de 7-9 luni aceasta nu este pregatita anatomic sa sustina intreaga greutate a corpului si pot aparea tasari si deplasari de vertebre. Marsupiile clasise, neergonomice nu pot prelua greutatea copilului si sa-o repartizeze pe material sau purtator, deoarece nu tin strans spatele copilului, nu sprijina spatele in intregime.
4.    Greutatea copilului trebuie  repartizata uniform pe umerii, spatele, talia si soldul purtatorului (in functie de varsta si greutatea copilului) ca purtatul sa fie confortabil si sa nu dauneze coloanei purtatorului chiar daca dureaza mai multe ore. Sistemele neergonomice pun presiune prea mare pe gat si spate si simti ca-ti rup umerii si te rup in doua. Sunt foarte incomode. Bretelele de pe umeri nu sunt suficient de lati si sunt prea aproape de gat iar lungimea lor nu este reglabila (un purtator de statura mica are copilul sub sau la nivelul soldului – pozitie foarte incomoda). La majoritatea modelelor lipseste centura de la sold.
5.    Marsupiile neergonomice nu sunt ajustabile. Sau ofera ajustabilitate redusa. Croiala fixa nu se adapteaza la cresterea in lungime si greutate a copilului.
6.    Materialul nu este de calitate, in majoritatea cazurilor fiind sintetic si gros, favorizand supraincalzirea, iritatiile si alergiile (mai ales in cazul nou nascutilor).
7.    Marsupiile neergonomice favorizeaza aparitia displaziilor de sold (prin pozitia neanatomica a picioarelor si a soldului) si a curburilor nefiresti al coloanei copilului (prin fortarea unei pozitii nefiresti al spatelui).

Alege-ti un sistem de purtare ergonomic! Pe acest site gasiti numeroase pareri despre ele.