De ce sa ne purtam copii – din perspectiva copilului


De ce sa ne purtam copii – din perspectiva copilului
5 (100%) 2 vote[s]

de ce sa ne purtam copii-copil-2

  1. E ceva absolut natural ca copilul sa fie aproape de mama lui. Este una dintre necesitatile de baza ale lui. Astfel se simte in siguranta. Viata lui depinde de un adult (de mama, in primul rand) si daca nu simte apropierea, instinctul de supravietuire se declanseaza, plange, “striga dupa ajutor”, dar se linisteste in clipa in care il luam in brate. Bebelusii/copii purtati plang considerabil mai putin, ei stiindu-se “la locul lor” cand sunt purtati, nu au nevoie sa atraga atentia adultilor.
  2. Ii usuram tranzitia din burtica la lumea de afara. Se spune ca un nou-nascut uman se naste prematur, chiar daca vine la termen (38-42 saptamani), deoarece cel putin 9 luni mai are nevoie de sprijinul permanent al unui adult (de preferat mama, dar in lipsa mamei al altui adult) pentru a i se satisface nevoile de baza, care-i permit supravietuirea: hranire, caldura, imbaiere, etc. Legandu-l strans la pieptul mamei reconstituim mediul familiar din uter: caldura (il incalzim atat cu sistemul de purtare cat is cu caldura corporala), aude bataile inimii mamei, aceleasi pe care le-a auzit timp de 9 luni, se leagana pe ritmul pasilor mamei, ritm cu care s-a familiarizat pe parcursul celor 9 luni in pantec. Si din acest loc sigur si cunoscut arunca la inceput cate-o privire in jur, apoi tot mai multe, face cunostinta cu mirosurile, zgomotele, luminilie lumii. Simtindu-se in siguranta si protejat, aceste stimuli noi nu-l sperie, nu-i provoaca stres (stresul fiind foarte nociv ca si in cazul adultilor).
  3. S-a demonstrat stiintific: contactul fizic precum si purtatea copiilor ajuta la dezvoltarea creierului bebelusului/copilului. Copilul purtat aude, simte, miroase, vede tot ceea ce face adultul /tot ceea ce-l inconjoara pe adult, fiind expus la mult mai multi stimuli decat un copil asezat intr-un patut. Realizandu-se mult mai multe conexiuni intre nervi , creierul creste si se dezvolta intr-un mod mai rapid.
  4. Copilul invata in mod firesc si nefortat, prin ascultare, observare si imitare.
  5. La copii purtati in sisteme ergonomice se diminueaza probabilitatea aparitiei displaziilor de sold, datorita pozitiei anatomice a picioarelor (forma M, de broscuta).
  6. Copii purtati dezvolta capacitati motorii mult mai repede decat cei nepurtati, precum capacitatea de a-si sustine capul, de a-si misca gatul, de a-si sustine trunchiul, etc.
  7. Proximitatea creste frecventa interactiunilor adult-copil si ofera oportunitati copilului de a invata mult mai devreme modelele de comportament specifice culturii in care s-a nascut.
  8. Se dezvolta mai rapid capacitatea de vorbire, vocabularul copiilor purtati datorita faptului ca asculta multe interactiuni intre adulti si copii.
  9. Prin contactul fizic si prezenta constanta a mamei se dezvolta inteligenta emotionala a copilului.

 

Haide-ti sa-i purtam, indiferent de varsta (0-4 ani cand necesita intenziv sa fie purtati) ca astfel sa le oferim un start bun in viata, o prima impresie pozitiva asupra lumii in care s-au nascut.