De ce sa ne purtam copii – din perspectiva parintiilor


De ce sa ne purtam copii – din perspectiva parintiilor
3.3 (66.67%) 3 vote[s]

De ce sa ne purtam copii parinte1.    Ajuta la dezvoltarea atasamentului parintelui fata de copil. (bonding) Mai ales in cazul taticilor care in mod obisnuit petrec mai putin timp cu copilul decat mama.
2.    Raman doua maini libere si asa purtatorul isi poate vedea de treburile zilnice (casnice, hobbiuri, orice) fara sa fie incomodat de copil.
3.    E mult mai usor decat purtatul in brate. Si realizabil o perioada mult mai lunga decat purtatul in brate.
4.    Copilul purtat parca nu sufera de colici, astfel parintii scapa de multe ore de plans, de leganat in brate, de testare a nervilor si a rabdarii.
5.    Copilul purtat adoarme mai repede sau in timp ce parintii desfasoara activitatile lor obisnuite fara efort suplimentar din partea lor, fara ore in sir de plimbat in brate, leganat, cantat, etc.
6.    Legand copilul la piept sau pe spate deplasarea oriunde e usor realizabila si fara stres. Putem sa urcam trepte, sa ocolim masinile parcate pe trotuar, sa circulam pe strazi inguste, pietruite cu aceeasi usurinta ca inainte. Nu mai e nevoie sa lasam copilul la usa unor magazine in cariucior.
7.    La un al doilea sau treilea copil usureaza semnificativ eforturile parintilor de a se imparti si a oferi atentie tuturor copiilor in egala masura: cu copilul intr-un sistem ergonimic poate parintele sa se ocupe si de cel mare, sa se joace cu el, sa-i citeasca, sa-l ajute cu temele de acasa sau doar sa-l tina de mina in timpul plimbarilor.
8.     Cu ocazia excursiilor sunt de nepretuit: copilul obosit poate fi pus in sistem si parintii isi pot continua excursia fara a fi nevoiti sa se intoarca ca copilul sa poata dormi. Cu un bebe mic e si mai usor, el avand la indemana mancarea ce-i trebuie si putand si adormi cand vrea, practic parintii pot merge oriunde, oricat si oricand fara sa fie nevoiti sa-l lase pe bebe acasa sau in grija cuiva.
9.    Un sistem de purtare ocupa loc mic, poate fi oricand la indemana, in timp ce un cariucor sau o scoica e mult mai greu de depozitat si transportat. E mult mai comod un sistem de purtare ergonomic, atat pentru copil cat si pentru parinte.
10.     Avand copilul “sub nas” cum se spune, o mama sau un tata poate reactiona instantaneu la orice nevoie de-al lui, il poate alinta cand devine nelinistit, il poate calma cand se sperie sau ceva il deranjeaza, poate vorbi oricand cu el, ca urmare copilul va fi mai linistit si mai fericit. Si avand un copil linistit si fericit si parintii vor capata incredere din ce in ce mai multa ca-si fac bine treaba, ca si-au intrat bine in noul rol de parinti. Astfel si ei vor fi mai linistit si mai fericiti. Un copil fericit, parinti fericiti. ?
11.    Cu un nou-nascut (dar si cu un copil de 1 an) e greu ca parintele sa gaseasca timp pentru exercitii fizice, dar purtarea copilului poate echivala cu ridicarea de greutati ?, mai ales daca se face multe ore in sir.
12.     Unu-i parinte purtaret nu-i este frig nicioada. ?

Haide-ti sa ne purtam copii si viata devine mai usoara! Un nou-nascut intr-adevar schimba viata parintilor dar cu un sistem ergonomic la indemana adaptarea e mai rapida si in acelasi timp ne putem bucura permanent de copii nostii!